13 юни 2022

 

Между 9 и 18 юли 2022, за четвърта поредна година, сдружение „Открити пространства“ организира фестивал „Изкуство на открито” — игри и представления за малки и големи в родопското село Добралък, община Куклен.

Тази година събитията са насочени както към широката публика, така и към младежи между 18 и 35 години, особено от общините Куклен и Асеновград, които ще имат възможност да се включат в две творчески ателиета – за форум театър и сетивен театър – лабиринт, и да представят пред публика резултатите. Режисьорът и изпълнител Милена Станойевич ще осъществи интерактивния пърформънс „Необикновено по-близо“, а най-малките ще могат да се радват на героите от кукленото представление „Островът на изненадите“, втора част от трилогията „Приключения с кораб“ по текстове на Туве Янсон и последващото го творческо ателие, подготвено специално за тях.

Всяка вечер на площада ще има игри и музика за малки и големи, в които са поканени да се включат всички жители и гости на село Добралък, а очакваме и включване от разказвачите на приказки от миналите издания на фестивала.

За нас сцената е навън, а декорите са природата, улиците и къщите!

Записването за ателиетата е отворено до 19 юни включително, а пълната програма на фестивала, може да намерите в събитието на страницата на „Открити пространства”.

„Изкуство на открито” се реализиран в партньорство с община Куклен и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

Фестивалът е продължение на събитията от 2018 и 2019 година, когато в рамките на инициативата „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“, се осъществи съвместния проект „Шепоти от родопски приказки“ с партньори френската артистична компания „Театър по пътя“ и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). „Шепоти” предложи работилници като изкуството да се разказват приказки, събиране и писане на истории, сетивен театър-лабиринт, създаване на необичайни музикални инструменти.

През 2021 година продължихме с „Да шепнеш миналото, да докосваш бъдещето“ – интерактивното пътешествие-изложба, което съчета уникалните фотографии на Виктор Троянов с артистичната намеса на режисьора Милена Станойевич и сценографа Златна Михайлова. Посетителите имаха възможност да изберат два различни маршрута из селото и да открият фотографиите в чекмеджета от старото училище, в Читалището на селото, в ресторанта, скрити на пейка или между буйно цъфналите цветя на оградата. Можеха да се прочетат събрани истории от местни жители за село Добралък, или поезия от участниците в работилницата „Геопоетика“, проведена през 2019 г.  В пътешествието бяха включени и участниците от работилницата за имерсивни („потапящи“) истории, водена от Димитър Узунов, които чакаха своите посетители на чешмата, до параклиса или в двора на някоя къща и ги въвличаха в  своите потапящи истории.